Totalt antall sidevisninger

mandag 4. oktober 2010

Glass uten rammerEn gang for lenge siden, i de glade 70-årene, meldte en 17 år gammel Hønefossjente seg inn i Ringerike Maleklubb. Etter mange aktive år i inn- og utland, vender hun nå tilbake til Sundvollen som etablert kunstner. Christine Balsløw (f. 1955) stiller ut glass på høstens store kollektivutstilling ”Kunst Rett Vest”.


På et filtkledd bord ligger glasskjærerverktøy, bomullshansker og vindusglass i mange størrelser. En hel hylle på den ene veggen er fylt med fat og asjetter i mange farger og former. Langs den andre veggen står ferdige glasskunstverk pent oppstilt. Jeg er på besøk i atelieret til Christine Balsløw.

Hun er glasskunstner i skjæringspunktet mellom kunst og håndverk. Ved hjelp av vindusglass og metaller kreerer hun de vakreste tallerkener og fat, ved siden av større, temmelig nonfigurative glassplater som kan henge på en vegg eller fylle en vindusåpning.

– Jeg har en del faste kunder som kjøper mine ting til hjemmene sine. Det er også flere firmaer og institusjoner som har kjøpt inn mine bilder, forteller hun.
Nå er jeg invitert inn i verkstedet på Fornebu hvor store vinduer fyller det åpne rommet med lys. Mens Balsløw setter på en plate med rolig jazz, rusler jeg rundt og kikker på de fine tingene hun har skapt.

Christine Balsløw etablerte seg som keramiker, og tok utdannelse i Danmark. I flere år hadde hun verksted i København, men hun begynte å merke at alt arbeidet med leire slet på huden og hendene.
- Jeg måtte rett og slett finne et annet materiale, forklarer hun. – Og glass er mye rensligere å jobbe med. Siden har jeg perfeksjonert uttrykket gjennom mange år, og i dag vet jeg en del om hvordan glass oppfører seg når det varmes opp. Men jeg blir stadig overrasket, legger hun til og smiler.
I de siste årene har hun bodd og arbeidet i Bærum. Men nå skal hun tilbake til Sundvollen.

Det er travle tider i verkstedet hennes. Midt i oktober skal hun stille ut i den store kulturmønstringen ”Kunst Rett Vest”. Da blir nok hovedvekten lagt på glassbilder i forskjellige størrelser, men hun jobber også med kunsthåndverk og lager fat og tallerkener. - Og så holder jeg kurs, legger hun til.
Flere ganger i måneden åpner hun verkstedet sitt for nysgjerrige mennesker som vil ha innblikk i hvordan man kan skape fine bruksgjenstander av glass.
- Jeg mottar små grupper, som får tilgang til materialene mine og kan lage sine egne fat eller asjetter. Det har blitt populært i enkelte miljøer og noen kommer gang på gang.

- Men, kan alle få til å lage slikt noe da, spør jeg og holder et av hennes gjennomskinnelige blondefat opp mot lyset. Hun nikker og forklarer: - To glassplater med metallbiter eller maling imellom vil bli et fat om man varmer det opp i en form. Det krever riktignok en spesiell ovn, som gir glasset den nødvendige arbeidstemperaturen. Jeg pleier å si at dette tar en halvtime pluss tretti år. Det er den fartstiden jeg har i dette faget som gjør at uttrykket mitt er så sikkert. Jeg vet mye om hvordan forskjellige typer metall reagerer i forbindelse med glass ved høye temperaturer. Noe av denne kunnskapen kan jeg formidle til kursdeltagerne, og i blant gir det riktig fine resultater, sier hun.

Jeg spør henne også om inspirasjonskilder og da får jeg uventede svar. – Jeg liker rustent metall, avskallede murvegger og - gamle tømmerstokker, sier hun etter å ha tenkt litt. - Det særpreget som alderen setter på forskjellige typer materiale har alltid fascinert meg. Har ikke du også sett skjønnheten i en flasset, gammel murvegg, spør hun og retter det oppmerksomme blikket på meg. –Jo, sier jeg nølende. På tynn is nå. Jeg blir reddet da hun plasserer en kaffekopp foran meg.

Balsløw deler atelier og verksted med en kollega som jobber med foto og maleri. To helger i løpet av ”Kunst Rett Vest” åpner de dørene til atelieret for besøkende som vil se hvordan de jobber. – Vi hadde en god del folk innom her i fjor høst, beretter hun. – Det er faktisk mange kunstnere som har verksted her i nærheten, så i løpet av noen timer kan man rekke innom flere forskjellige kunstnere i det frodige miljøet på Fornebu. I tillegg blir det en utstilling av Fornebukunstnerne på Café Odonata i det gamle flytårnet. Her blir det levende musikk på åpningen 13. oktober, og kunstnerne vil være til stede, legger hun til.

Kollektivutstillingen ”Kunst Rett Vest” vises på Sundvollen Hotell hele siste halvdel av oktober. Da vil Balsløw og hundre andre kunstnere fra vestregionen stille ut i fellesskap. I fjor var denne utstillingen i Asker, på Galleri Trafo, og slik vil den fortsette å sirkulere rundt i regionen. Balsløw har deltatt flere år på rad. – Men det blir ekstra hyggelig å komme tilbake til Sundvollen etter alle disse årene, sier hun fornøyd. - Mere kaffe?

Ingen kommentarer: