Totalt antall sidevisninger

tirsdag 19. juni 2012

Automobilkjøring for viderekomne


Ettersom de fleste som ferdes bak rattet i bilene på norske veier har sertifikat, vil jeg droppe de mer klassiske og opplagte rutinene ved ferdsel på traffikert vei. Det jeg derimot vil rette oppmerksomheten til leserne mot, er en underkjent og sørgelig oversett finesse som dog de aller fleste biler er utstyrt med.
Ta en titt i din egen bil: Under rattet, på venstre side av rattstammen, er det festet en pinne som kan beveges i to retninger. Disse kan man med litt godvilje tolke som de samme to retninger man kan dreie rattet i for å svinge til høyre hhv venstre ved behov.
Denne pinne står ved et sinnrikt system i forbindelse med fire små, kulørte lykter plassert i bilens fire hjørner. Skyv pinnen oppover, som du skyver rattet i en venstresving , med venstre hånd, og lampene i bilens venstre hjørner gir fra seg små. lakoniske blink. Skyver du pinnen ned, gir dette samme effekt på høyre side av bilen.
Årsaken til at lyktene blinker i stedet for å lyse jevnt, skyldes noe som kalles et relé men det skal vi ligge i denne omgang. I stedet kan vi jo merke oss at en lampe som blinker er enda tydeligere enn en som lyser jevnt. Dette har sin naturlige årsak i at lyktene skal sees, ikke av den som kjører bilen, men av dennes medtrafikanter (dere vet; de andre som er ute og kjører og lager køer og vanskeligheter for dere i trafikken).
Poenget med disse små, blinkende lyktene er rett og slett å gjøre øvrig trafikk oppmerksom på at man har til hensikt å foreta en manøver, nærmere bestemt å dreie bilen i den retningen som lyktene angir. Dette kan være i forbindelse med at man svinger av i et kryss, skal ut av en rundkjøring, bytter kjørefelt eller andre manøvre som ikke er opplagt i angjeldende veibane. Du vil faktisk bli overrasket over hvor mye smidigere trafikken vil gli, om man tar i bruk disse små lyktene.
Sjekk derfor i din egen bil om ikke det skulle være en slik pinne plassert på rattstammen. Og vær ikke redd for å prøve den neste gang du skal svinge vekk fra den kjørebanen du ligger i. Lykte til!

1 kommentar:

O'nilke sa...

Å nei - la det for all del være en hemmelighet hvor du har tenkt deg. Ingen andre har noe med det, og alt blir så mye mer spennende da... (især for oss syklister)